Image Alt
  /  Articole   /  Wine Trips România – Turismul oenologic primește atenția meritată

Se vorbește mult de turismul oenologic, cu precădere în apropierea toamnei când acordăm mai multă atenție unor vacanțe scurte, eventual în apropierea localităților de domiciliu. În engleză le spunem wine trips și în română corect ar fi escapade la cramele românești. Nu este un concept nou și cu siguranță multe țări europene au intuit potențialul imens al turismului viti-vinicol, totuși la noi în țară abia acum se fac încercări timide de promovare a regiunilor și cramelor cu tradiție. 

Wine Trips Romania este proiectul care se axează exclusiv pe descoperirea celor primitoare crame din țara noastră și din Republica Moldova. 

Spuneam că turismul oenologic nu este neapărat o noutate, dar momentul apariției unui proiect ce oferă servicii complete, este cu siguranță oportun. Prin organizarea de tururi sau excursii la crame în grupuri mici se poate gestiona mult mai bine distanțarea socială, asigurând totodată o binemeritată pauză educativă în regiuni puțin cunoscute din țara noastră. Este ocazia ideală de a descoperi frumusețile ascunse ale României prin intermediul unor tururi ghidate alături de profesioniști care și-au dedicat timpul explorării și aprofundării acestei culturi oenologice.  

Wine Trips Romania adresează o gamă largă de public, dovada că descoperirea vinului nu necesită neapărat o anumită vârstă sau pregătire profesională. Astfel, se pot organiza excursii pentru prieteni sau ca parte din evenimente corporate extinse, excursii cu familia, tururi pentru cunoscători sau novici, dar și pentru cei care aleg să fie turiști în țara lor, să aprofundeze cunoștințele despre vin în cadrul unor degustări private sub îndrumarea unui somelier sau orice alt concept care se pretează, mai ales în această perioadă, la petrecerea timpului în aer liber. 

Pentru că precauția și responsabilitatea față de ceilalți primează acum mai mult decât oricând, recomandarea este ca planurile pentru o astfel de excursie să fie făcute cu minimum 15 zile înainte, eventual consultându-vă cu organizatorii la hello@winetrips.ro . Deplasarea din București către cramă este asigurată de microbuze dotate corespunzător și în funcție de pachetul ales puteți fi însoțiți pe drum de un ghid sau un somelier. Reamintim că pe lângă formarea profesională extinsă în deslușirea tainelor vinului și preparării acestuia, un somelier este un reprezentant de seamă al ospitalității care va aduce un plus de savoare unei deplasări recreative. La capătul drumului vă așteaptă pe lângă peisajul spectaculos oferit de natură, degustarea a trei până la zece vinuri acompaniate de gustările potrivite și evident, specialități locale. Gazdele de la fiecare cramă în parte vă vor purta cu delicatețe într-o călătorie de descoperire a acestei licori, de la cules, fermentare și îmbuteliere, timp de minimum două ore.  

Wine Trips Romania oferă o gamă largă de activități care pot să completeze turul la cramă, motiv pentru care deplasările de acest fel se pretează foarte bine pentru teambuilding-uri. Printre aceste activități amintim:

  • Posibilitatea preparării propriului cupaj sub îndrumarea unui specialist; 
  • Activități sportive pe echipe, picnic sau brunch în vie, concerte și petreceri în aer liber, petreceri tematice; 
  • degustări, workshop-uri sau concursuri de gătit și pairing, live cooking shows; 
  • personalizarea sticlelor de vin, cadouri DIY pentru cei dragi și evident amintiri de neprețuit. 

Țara noastră dispune de zone viti-vinicole deosebite, identitatea fiecăreia fiind reflectată de complexitatea vinului produs: Maramureș, Crișana, Banat, Transilvania, Bucovina, Moldova, Dobrogea, Oltenia și Muntenia. De asemenea, Wine Trips și-a propus ca prin intermediul acestor tururi să exploreze și potențialul unei industrii cu tradiție în țara vecină prin organizarea de deplasări în Republica Moldova.  

Așadar, descoperirea țării noastre poate coincide cu timp de calitate petrecut cu familia sau colegii într-un cadru ce poate rivaliza cu regiuni viticole de renume din alte țări europene. Dacă acesta este perioada care descurajează turismul de masă, excursiile la cramă se pot constitui în perioade de respiro inedite, atât de necesare pentru deconectarea de la stresul cotidian. 

Wine Trips Romania este un proiect marca Buzz Events, agentie de organizare evenimente corporate, private, lansari de produse, teambuilding-uri si conferinte.

Sursa: Horeca Insight (www.horecainsight.ro).