Turismul Viticol în România
Regiunile viticole sunt pline de frumusețe și fascinație, deoarece oferă un număr nelimitat de experiențe pentru toate vârstele.
Pe scurt, enoturismul este tipul de turism care vizează cunoașterea și aprecierea universului vinului. Traseele și tururile sunt axate pe un singur obiectiv: cunoașterea regiunilor dedicate producției de vin și degustarea vinurilor acestora.
Acest tip de vacanță este conceput pentru persoanele care doresc să se adâncească în istoria, tradițiile și cultura vinului. Turiștii pot participa la degustări de vinuri, pot face tururi ghidate în crame și podgorii, se pot caza în regiunile viticole și nu în ultimul rând, se pot bucura de experiențe culinare extraordinare.
Cramele își deschid ușile astfel încât oamenii să se cufunde în cultura regională și să învețe mai multe despre vin, biodiversitate și despre modul în care localnicii se leagă de tradiție și istorie.
Turismul vitivinicol acționează și ca o pârghie pentru economia locală. Odată cu creșterea ofertelor turistice, orașele mici câștigă noi posibilități de afaceri și crearea de noi locuri de muncă.
Wine Trips Romania personalizează vacanțe de vin în toate regiunile vitivinicole din țară. Câteva dintre facilitățile pe care le pun la dispoziție clienților includ: tur de cramă, plimbări cu bicicleta prin vie, degustare de vin, picnic tradițional românesc pe podgorie, spectacole culinare, brunch în vie cu muzică live, concursuri de degustat vinul, posibilitatea de a crea propriul vin etc. Pe lângă activități legate de petrecerea timpului liber aceștia pot organiza și petreceri private (nunți, petreceri aniversare, petreceri private) sau evenimente corporate (teambuilding-uri, evenimente de lansare, roadshows, etc).
Un pachet de degustare de 4-5 vinuri cu tur de cramă poate avea un preț între 59 – 100 lei, iar vizita poate dura între 2-3 ore. Pentru a atrage cât mai mulți turiști în regiunile viticole, sunt deschise din ce în ce mai multe unități de cazare care includ în lista facilităților lor, activități legate de enoturism. Pe lângă aceste locații, unele crame aleg să își dezvolte propria unitate de cazare astfel încât să poată oferi turiștilor o experiență de vin perfectă și pentru a deveni un nucleu care îmbină activitățile legate de producerea și comercializarea vinului cu enoturismul.

Care sunt activitățile de care te poți bucura în regiunile viticole?
Degustare de vin:
Presupune examinarea senzorială și evaluarea vinului. Un Somelier va alege cele mai bune vinuri pentru degustare din fiecare categorie (alb, roșu, rosé), pentru a-l purta pe turist prin fiecare poveste a podgoriei. Acestea vor fi asortate cu un platou delicios de brânzeturi (atât locale, cât și internaționale), nuci (predominant nuci locale, alune) și fructe uscate sau mezeluri.
Turul cramei:
Înainte de degustare, turiștii sunt purtați prin toate etapele de producție a vinului. Veți putea afla mai multe lucruri despre istoria cramei, veți fi purtați prin istorie, de la arhitectură la artă și vinotecă. De-a lungul acestui tur al vinului, veți vedea dealuri ondulate, păduri, munți îndepărtați și viță de vie.
Plimbare cu bicicleta prin podgorie:
Cum altfel vă veți bucura de podgorie decât prin participarea la un traseu printre rândurile de Fetească Neagră, Merlot, Sauvignon Blanc, etc. Această activitate este potrivită pentru familii cu copii care vor să se bucure de energia radiantă a podgoriei.
Echitație și traseu călare:
Centrele de echitație din zonele viticole sunt o activitate căutată atât de familii cu copii cât și de tineri, iubitori de animale, care doresc să se bucure de activități care să îi aducă mai aproape de natură.
Gastronomie locală:
O vacanță de vin nu este completă fără bucate tradiționale care să se împletească perfect cu vinurile locale și care să te afunde și mai mult în această lume rurală, liniștită și plină de savoare. Turiștii se pot bucura de restaurante tradiționale în regiunile viticole, menite să creeze experiențe de vin complete.
Cât costă o vacanță de vin în apropierea Bucureștiului?
Pentru o vacanță de două zile în regiunea viticolă Dealu Mare, pentru două persoane, costurile pot fi următoarele:
- Cazare – 500 – 1000 lei
- Mese – 400-600 lei
- Degustare la 3 crame – 450-600 lei
- Transportul de la unitatea de cazare la crame – apx. 200 lei /persoană
- Totalul excursiei fiind între 1750 lei – 2600 lei
Celor de mai sus, se pot adăuga și costuri adiționale pentru alte activități: plimbări cu bicicleta în podgorie, picnic, crearea propriului vin, culesul viei, echitație, etc. Ofertele vacanțelor sunt personalizate în funcție de buget și nevoile clientului astfel încât rezultatul să fie unul memorabil.