Image Alt

Se schimbă etichetele sticlelor de vin?

Recomandarea care presupune introducerea avertismentelor de sănătate, care apar pe etichetele țigărilor, pe etichetele vinurilor, ca parte a unei noi strategii a UE de prevenire a cancerului, a fost respinsă de Parlamentul European, în favoarea mesajelor care promovează consumul de alcool cu ​​moderație.

Raportul BECA, „Consolidarea Europei în lupta împotriva cancerului”, a inclus câteva măsuri menite să reducă consumul dăunător de alcool cu ​​cel puțin 10% până în 2025.

Semnat de oncologul și politicianul francez Véronique Trillet-Lenoir, acesta face parte dintr-un proces mai larg care vizează combaterea tuturor factorilor de risc de cancer, îmbunătățirea îngrijirii cancerului și creșterea cooperării și finanțării relevante în cercetare în întreaga Uniune Europeană.

Raportul inițial a definit orice formă de consum de alcool ca un factor de risc pentru o serie de cancere și boli cronice, alături de tutun, alimentație deficitară, un indice de masă corporală ridicat, un stil de viață sedentar și poluarea mediului.

Afirmația s-a bazat pe un studiu din 2016 publicat în Cancer Epidemiol, care a afirmat că, în Europa, se estimează că 10% din toate cazurile de cancer la bărbați și 3% la femei sunt atribuite consumului de alcool.

Cu toate acestea, cu votul din această săptămână, deputații au fost în favoarea unui amendament la raport care susține distincția cheie între consum și abuzul „dăunător” de alcool.

Deputații europeni au votat, de asemenea, împotriva impunerii unor etichete de avertizare de sănătate similare cu cele afișate în prezent pe țigări, în favoarea mesajelor care încurajează consumul moderat și responsabil.

Parlamentul European a respins, de asemenea, teoria conform căreia „nu există un nivel sigur” al consumului de alcool în prevenirea cancerului.